Ut på tur aldri sur heter det. Men, når du er klar for friluftsturen, så er det greit å være sikker på at tursekken er riktig pakket. Ingenting er mer kjedelig enn å oppdage at man har glemt noe som var viktig for turen – det kan gå ut over humøret.
I denne artikkelen vil du få gode tips til hvordan du pakker sekken. Hvordan fordeler du innholdet i sekken? Hva bør du ha øverst, og hva bør plassere lengst ned i sekken? Du får også en liste over hva du bør ha med for de korte og for de lengre turene. Slik at du tar med de viktigste tingene du trenger på tur, uten at man fyller opp sekken unødvendig og at humøret ikke faller på grunn av noe man har glemt.
1. Pakk lette og viktige ting øverst i tursekken
Legg alltid det du plutselig kan få bruk for øverst i tursekken. Fyrstikker og hodelykt bør også legges øverst for eksempel i topplokket av sekken. Det å kunne tenne et bål når man er kald kan være uvurderlig. Regntrekk kan også legges øverst, så slipper man lete om det skulle komme en skur. Førstehjelpspakke kan også være lurt å ha lett tilgjengelig i tilfelle en skade skulle oppstå. Kniv og litt toalettpapir kan nok også være lurt å legge lett tilgjengelig.
2. Vanntette poser til ekstra tøy
Skulle det begynne å regne kan det trekke inn i sekken, derfor kan det være fint å ha vanntette poser med. Disse kan også brukes rundt tøy i sekken. Ta med ekstra votter og sokker. Det kan det være lurt å ta med en ekstra lue og genser. Pakk gjerne de forskjellige tingene i forskjellige fargede poser, så husker du letter hva som ligger hvor om du skulle bli kald.
3. Det tyngste pakkes nederst i tursekken
Nederst i sekken kan man pakke de tyngste tingene og det man ikke trenger rask tilgang til. Her bør man legge saker som for eksempel sovepose – om man overnatter ute. Primus kan også legges nederst. Putt gjerne brenneren oppi kjelen, da spare du plass og den beskyttes mot slag.
Les også: Dette er årets turfavoritter i følge DNT.no
4. Tilpass ryggsekken slik at den sitter godt
Når sekken er pakket, bør du stramme til alle stropper, så den holder seg kompakt og er stødig å ha på ryggen. Stram hoftebeltet slik at sekken hviler litt oppå hoftene. Skulderreimene justeres så sekken sitter godt inntil ryggen.
5. Liggeunderlag kan festes på utsiden av tursekken
For å unngå at det tar opp plass i sekken, ta liggeunderlaget og fest det i ytterkant av sekken. Det veier ikke mye og kan også festes mello eller mellom lokket på sekken og selve sekken.
6. Ta med kart og kompass
Selv om man går en kort tur kan det være greit å ha med kart og kompass. Det er ikke alltid man får bruk for det, men kan være greit å ha med i tilfelle. Mange benytter mobilen i dag, men det er ikke alle plasser som har dekning og dette bør man husk på.
Vi kan anbefale å laste ned appen ut.no for å finne fine turer
7. Pakk tursekken dagen før turen
Pakkes sekken dagen før, slipper man unødvendig stress. Da kan man gå igjennom sekken og dobbeltsjekke at alt er med før turen. I tillegg har man mer kontroll på hvor alt ligger i sekken.
Les også 10 gode turtips for familien >>
Oversiktsbilde av tursekken
- Øverst i sekken: Pakk lette saker og ting du raskt kan ha behov for å få tilgang til: fyrstikker, snacks/turmat, lommelykt, briller, skismøring, førstehjelpsutstyr, drikkeflaske, ekstra votter og sokker. Bruk gjerne lommene på siden av sekken og på toppen også til noe av dette.
- Nederst i sekken: Pakk sovepose og de sakene du ikke har behov for rask.
- Inntil ryggen: Legges de tyngre sakene som panne til bålet og primus
- Ytterkant i midten: Legg ekstra tøy i vanntette poser.
Uansett hvilken sekk du har så er det viktigste at den er riktig pakket, slik at du ikke står der og har glemt noe som viser seg å være vesentlig for turen. At sekken er riktig tilpasset og sitter godt inntil ryggen er også noe som er greit å sjekke før man går av gårde. Last gjerne ned vår sjekkliste for korte og lengre turer.
Ønsker deg en fin tur!
PS: tenker du vi har glemt noe? Vi blir glade for innspill. Kontakt oss på [email protected]