Vilder (4) har fått en ny turopplevelse med sin nye kniv. Er det galskap å la barn håndtere kniv? – Barna lærer at privilegium betyr ansvar, mener småbarnsfamilien og Camp Villmark-ambassadør Volstad Halvorsrød.
Da Vilder nærma seg fire år, ga vi ham en helt egen kniv til bruk på tur. Det er en klassisk speider-tollekniv, med fingerstopper på begge sider av skaftet for å minimere sjansen for uhell. Kniven brukes i all hovedsak til rekreasjonell spikking, enten det er rent for moro skyld eller for å lage pølsespyd.
Kniven bor fast i slira og beltet sitt sammen med resten av turutstyret, og kommer kun frem når vi skal på tur. I begynnelsen satte vi i tillegg på en strips på slira mellom hver gang den var i bruk, fordi vi var usikre på om stolte, små fingre ville klare å holde seg unna. Dette har etterhvert vist seg å ikke være et problem, så den droppet vi fort.
Vilder vet at det å ha og få bruke egen kniv er et privilegium, og det er nulltoleranse for tull og tøys i forbindelse med at han får ha kniv. Dermed blir hele greia en læring i at privilegier krever ansvar – en viktig ballast i livet! I tillegg er det ekstra motivasjon å tenke på kniven sin de gangene turlysten er litt mindre, og det er motiverende når man blir flinkere og flinkere til å spikke 🙂
Slanger med farlige slangetunger! Det er fint med litt hjelp til de vanskeligste delene.
Viktige knivregler for mindre barn
- Kniven skal kun ut av slira rett før bruk, og rett ned igjen etter bruk. Den skal aldri tas ut uten å spørre en voksen først!
- Når man spikker, skal man spikke bort fra kroppen. Pass på hvor andre hånda er, og at beina ikke er i veien. Man skal heller ikke spikke mot en annen person i nærheten.
- En voksen må følge godt med hele tiden, og komme med veiledning og hjelp om nødvendig.
- Hvis man skal sende kniven til noen andre, skal man forsiktig snu den og holde i bladet, slik at de kan ta imot via skaftet.
God tur!
Hilsen Vilder, Leonora, Nina og Oliver i #5x2utenetter