Takk for i år! Vi er tilbake igjen helgen den 4. – 6. april 2025.

Slik fanger, tilbereder og oppbevarer du høstmakrellen

Nysgjerrig på makrellfiske? I denne artikkelen forteller vår Camp Villmark- ambassadør på fiske, Asgeir Alvestad deg alt du trenger å vite

Makrellen er en kjær sports- og fritidsfisk som de fleste av oss kommer borti hvis du er ute med stang fra land eller båt i den varme årstiden. Den første makrellen som kommer i juni er ofte den som er mest ettertraktet som matfisk, men høstmakrellen egner seg kanskje enda bedre, og da spesielt til røyking eller som supert agn til andre fiskearter.
For meg er det nærmest en tradisjon å fiske makrell ut over høsten, mest for å fylle fryseboksen med godt agn som jeg kan ta frem til nye fisketurer hele vinteren igjennom. Like viktig tradisjon er det å fyre opp Abu-Røykeovnen. Det å sitte ute å kjenne lukta av at de små fiskene omvandles til nydelig mat er i seg selv en fin opplevelse. Ny røkt makrell kan du nærmest smøre ut på brødskiva som pålegg. Noen salatblader og litt majones passer godt til den fantastisk gode høstmakrellen. Makrellen er altså anvendelig til det meste, og når den i tillegg er en sterk og morsom sportsfisk å fange på stang, gjelder det bare å komme seg ut og prøve dette morsomme fisket når du kan.
Her får du litt tips og triks for å lykkes;

Om å fiske makrell
Makrellfiske handler først og fremst om å finne fiskene og være effektiv med riktig redskap når du oppdager den. Makrellen er altså en utpreget og rask stim-fisk. Det betyr at den godt kan forsvinne like raskt som de dukker opp. Det er derfor smart å bruke flere kroker etter hverandre samtidig for å fange flest mulig på kort tid. Et såkalt ferdig hekle eller regle duger bra. Makrellen er sjelden veldig kresen og de fleste ferdige oppheng fungerer godt. Hekler med fluer, folie eller små gummireker er gode. De mer tradisjonelle tyttebærkrokene eller de små sabiki-heklene er topp fordi de to sistnevnte også fanger sild. De kan være ekstra effektive å bruke fordi sild og makrell ofte går sammen i stimene.

På Sørlandet er det en spesiell tradisjon å fiske med kun store svarte kroker etter makrellen. Typen Mustad 1575 i størrelse 5/0 er mest brukt. Disse krokene kan også kjøpes ferdig bundet opp i et hekle, så på den måten er det bare er å hekte snøret i toppen og et lodd eller en sluk/pilk i bunnen. Det er mange som ikke tror på at en ren svart krok uten noe på fisker så godt, men det gjør de faktisk. Grunnen er nok at makrellen ofte spiser små plankton og kreps den ikke ser særlig godt, men gyver på med åpen munn så snart den føler noe (med sidelinjen) i vannet. De sorte krokene lager altså mye bobler, liv og røre i vannet, akkurat det makrellen elsker når den jager i stim etter mat.

Fisker du fra land er det mest naturlig å bruke en sildesluk fra 20-60 gram med to-tre opphengere. Sildesluken er kastevekten og opphengerne gjør at du raskt kan fange mange makrell på hvert kast hvis du treffer midt i stimen. Du kan bruke ferdige hekler når du kaster i fra land også, eller bare binde fast noen fluer, sortekrok eller tyttebærkrok som opphengere. Siden makrellen oftest svømmer midt i vannlagene (pelagisk) så er det altså viktig å finne rette dypet hvor de oppholder seg. En god teknikk er å telle «sekunder» fra sluken treffer vannet til du begynner å sveive inn. Får du fisk er det da lettere å huske hvor mange «sekunder» sluken sank når du begynte å sveive sist du fikk fisk. Da gjelder det bare å gjenta antall synkende sekunder, slik at du fisker på rett dyp de neste kastene også.

Fra båt er det vanlig å dorge makrell når den er i fart, eller harpe opp og ned fra drivende båt. Jeg pleier å dorge med krokene 20-30 meter bak båten, og gjerne da med to snører med forskjellig vekt på loddet. Det gjør at du fiske krokene i litt forskjellig dybde. Finner jeg mye makrell kan det være på sin plass å stoppe båten og begynne og harpe opp og ned på det stedet istedenfor å dorge. Harper du så er det bare å slippe ned snøre mot bunnen, og dra det opp mot båten igjen. Det hele gjentas gang etter gang. Biter makrellen bør du ta den kjapt av for så og kaste snøret ut igjen mens det fortsatt er fisk der. Et tips er å ha en pappeske eller noe annet du kan hekte kroken i slik at ikke alt vaser seg når de er ombord. Du kan også prøve å ta av makrellene mens nøret kommer opp på ene siden av båten samtidig som du slipper det ut igjen på andre siden. Her gjelder det altså å finslipe teknikken litt slik at du er mest mulig effektivt de minuttene fisken biter.
Et tips for deg som fisker mye og som ønsker å få et enda artigere makrellfiske er å bruke såkalt ultra lett utstyr, eller ta dem på fluestangen. Makrellen er en av de sterkeste fiskene kg for kg i norske farvann. Det betyr at hvis du bruker lett fiskeutstyr så får du en durabelig kamp. En makrell river lett mange meter line av snellen og er for eksempel langt sterkere enn en ørret i samme størrelse. En ultra lett haspelstang er gjerne bare 5-6 fot lang og har en slukvekt på 1-10g påsatt en liten snelle. Hvis du fisker med flue kan du gjerne bruke en stang i klasse 4-5 eller 6 og et synkesnøre. På dette fisket vil det være naturlig å bare bruke et lokkemiddel (sluk/flue) i enden av snøret, slik at du ikke risikerer å få mange på en gang. Jeg garanterer at en sprek høstmakrell gir mer enn nok bøy i stangen, og de vil garantert gi deg noen herlige fighter du sent vil glemme.

Høstmakrellen er altså fantastisk sportsfisk, og husk at om du ikke skulle få sjanse til å fiske i høst, finnes det mange plasser som har makrell hele vinteren. Flere og flere steder ser vi at makrellen overvintrer inne i de Norske fjordene. Det betyr at du faktisk kan fiske makrell hele året hvis du bare vet hvor du skal lete. Vanligvis finner du makrellen over dypere partier i nærheten av skrenter eller grunner. Men de kan likegodt samles i fordypninger inne i fjordene og i bukter hvor de jager småfisk. Ute på det åpne hav er det lettest å finne dem med ekkolodd, men ta utgangspunkt i strømrenner hvis du ikke finner dem. Det handler altså om å lete rundt fra midt i fjorden til det åpne hav når du skal fiske makrell. Makrellen er ikke alltid like lett å oppdage på ekkoloddet, men du ser dem godt hvis det er store stimer. Er det færre fisk ser du dem mer som striper på skjermen. Observer også i overflaten etter små krusninger på vannet eller fugl i luften som samler seg. Makrellen spiser og jager gjerne småfisk og åte helt i overflaten, og da er de ganske lette å se dem på lang avstand. Makrellen er en god svømmer så beste perioden er vanligvis fra 3 timer etter lavvann og frem til 3 timer etter flo sjø.

Makrell som mat
Sprøstekt makrell fileer vendt i mel med salt og pepper er en klassisk og enkel rett. Jeg bruker gjerne ny-potet, gulerøtter, rømme og agurksalat til. Rømmen og den syrlige agurksalaten passer perfekt til makrellen. Etterpå skal det være rabarbrakompott som ytterliggere setter den fete makrellen på plass i magen. Kokt/trekt makrell i skiver er også nydelig mat. Legg gjerne litt laurbærblad i vannet i tillegg til salt, det passer bra til den feite fisken. Sammen med rømme, nypoteter og grønnsaker er dette skikkelig god husmanskost.

Røkt makrell er helt fantastisk, og noe du bare må prøve. Det er godt å spise som en rett med poteter og grønnsaker, men også vanvittig godt som pålegg på brødet. Når du røyker makrell er det viktig at du salter den litt først. Saltet gjør fisken litt fastere og fremhever den gode røyksmaken. Strø godt med grovt salt inni og rundt fisken, og la den ligge noen timer før du skyller den og røyker i en liten røykeovn. Har du dårlig tid kan du lage saltlake (1dl salt og 10dl vann) og legge fisken en halvtimes tid der. Den flytende laken trekker raskere inn og salter fisken på den måten.

Jeg pleier å varm-røyke småmakrellen/pir rund, mens den større fiskene bør fileteres slik at den blir gjennomrøkt i en vending. Det vil si ca 20 minutter tid, som tilsvarer at den medfølgende beholderen, som fylles med rødsprit, blir brent opp. Husk også å bare legge et tynt lag med spesialspon i bunnen og en drypp-panne over. Da samler fettet seg i drypp-pannen og renner ikke ned i sponen. Sjekk ut filmen under så ser du den enkle fremgangsmåten på å røye fisk i små røykeovner. Abu-røken kan også brukes til mange andre ting, for eksempel trekke og dampe fisk, samt bake/steke alt av brødvarer, kjøtt, fugl og fisk.


Makrell som agn

På grunn av sitt fete kjøtt regnes makrellen som den aller beste fisken til agn. Krabbe og hummerfiskerne bruker den i teinene, mens vi sportsfiskere er storforbrukere av makrell på nesten alt av sjøfiske. Du kan sågar bruke den som agn etter gjedde, gjørs og lake i ferskvann. Skal du oppbevare makrell som agn bør den fryses ned så raskt som mulig uten at fiskene er bløgget. På den måten er det mye blod i kjøttet, og det sprer ekstra lukt ut i vannet.

Jeg velger som regel å fryse ned makrellen hel i passe porsjonspakker på 5-6 stykker i slengen. Det passer fint til mine fisketurer. For å spare plass skjærer jeg også en del fileer av makrell og samler dem i mer kompakte porsjoner. Filene er fine når du skal ha mindre småbiter av agn til forskjellig fiske, mens de store hele makrellene er bra når du skal ha større biter, hele fileer, eller hel fisk som agn på kroken. Det siste er aktuelt når du er ute etter de større artene som for eksempel lange, brosme, skater, hai, gjedde med mer.
Når jeg tar frem makrellen gjør jeg det helst kvelden før fisketuren og legger den i kjøleskapet slik at den tiner sakte. På den måten beholder den mer fuktighet og smak i kjøttet. Du kan også legge den i en bøtte saltvann så tiner den ganske raskt. På den måten kan du hurtig-tine den slik at du kan kutte av biter til agn på veg ut til fiskeplassen. Om sommeren er det lurt å ha den ferske eller tinte makrellen i en kjølebag med fryseelement i. En makrell som blir for varm blir løst i fisken og holder seg dårlig på kroken. Husk at du både kan bruke ferskfanget og frossen makrell som agn, begge ting fungerer veldig godt.

Det er mange måter å bruke makrell som agn på, men det er fint å få med både det hvite bukskinnet og den mørkere skinnet på ryggen. Så et agn som skjæres på tvers av makrellen er et bra allround agn. På lettere fiske etter mindre arter som for eksempel flyndre velger jeg små striper av det lyse bukskinnet/kjøttet. Det lyse små strimlene med hvitt buk-skinn ligner på små bytte-fisk i vannet og gir en ekstra god kontrast mot bunnen. De mørke stykkene fra ryggen til makrellen gir en god kontrast oppover i vannet. Derfor bruker jeg ofte de bitene på de øverste krokene for at fisken jeg er ute etter å fange lettere ser agnet mitt. Husk uansett å tre makrellbitene på kroken slik at det flagrer fint og fritt i vannet, det gir liv og lokkende gange. Og husk å ha krokspissen fri, det kroker best. Ingen fisk vet enda hva en krok er for noe.

Skitt makrellfiske i høst!

Asgeir

Vi bruker cookies!

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted.