4. – 6. april 2025 — NOVA Spektrum, Lillestrøm

Få en bedre jakthund!

Eksperttipsene som gjør jakthunden din bedre! Vil man ha en god jakthund, kan det lønne det seg å lytte til ekspertene. Bjørn Strandvik er blant Norges fremste på fagfeltet, og her gir han tips om de viktigste aktivitetene du kan gjøre allerede nå for å forberede hunden til årets høydepunkt – høstjakta!

Formidler «Den tause kunnskapen»

Den profesjonelle hundeføreren Bjørn Strandvik er oppvokst i en «jakthundfamilie», hadde hundetjeneste i forsvaret, var kurslærer i Sollefteå i Sverige 4,5 år, og driver i dag Stenberg Hundesenter på Eina, 10 mil utenfor Oslo. Han er også mentaltestdommer i NKK, og sitter i fagutvalget for mentaltester. Parallelt lager han podkasten «Fuglehundfolk» på fjerde sesongen, sammen med Espen Ferbu og Magnus Sveen. Fredag 24. mars holder han gratis foredrag om temaet «Jakthundens mentalitet i trening og jakt» på Camp Villmark på Nova Spektrum på Lillestrøm, og forteller gledelig om hva foredraget vil handle om.

— Foredraget handler om alt fra dressur, til hvordan en får hunden til å jobbe riktig i fjellet. Kort sagt; Hvordan du samarbeider med hunden din best mulig! Det å få en rolig hund i fuglesituasjoner, når hunden egentlig har lyst til å gjøre alt mulig annet, dreier seg om kommunikasjon mellom deg og hunden. Det fins likheter og ulikheter i hunder, og små ting kan ha betydning. Spørsmålet mange stiller seg, er hvorfor én hund er en god jakthund og en annen dårlig? Handler det om dårlige gener, eller dårlige eiere?

Noe av det Bjørn brenner for er å forklare enkelt hvordan man kan løse utfordringer man måtte støte på i trening med jakthund.

— Jeg er opptatt av å ha gode samtaler om hundetrening, og formidle det som kalles «Den tause kunnskapen» til folk. Altså forklare på enklest mulig måte hvordan profesjonelle hundeførere med lang erfaring løser ulike utfordringer. Ofte kan små detaljer, og gjerne ting vi proffe gjør som vi selv tar som selvfølgeligheter, og som ikke er så lett å sette ord på, være avgjørende for hvordan en hund responderer på eierens instrukser. Mitt mål er å formidle disse triksene og den såkalte «tause kunnskapen» til folk under foredraget mitt på Camp Villmark.

Snarveien til jakthund i storform

Tja, fins det egentlig noen snarveier til en topptrent jakthund? Definitivt ikke, mener Bjørn Strandvik. Han hevder god fysisk form er ferskvare, og en av de viktigste tingene du kan gi en hund som skal delta på jakt. Selv har han 12 hunder, og de får fysisk og mental trening, altså samarbeidstrening, daglig. Oppkjøringen til jakta bør starte så tidlig som mulig, men generelt trenger fuglehunder mer enn en vanlig spasertur hver dag. Andre raser kan greie seg med helgeturer, en og annen økt med intervalltreninger, og daglig sunn fysisk aktivitet.

— Det å ha utholdenhet og god koordinasjon, blir noen ganger undervurdert. Elghunder må for eksempel takle forskjellige underlag og andre elementer godt, så den ikke mister konsentrasjonen og vippes av pinnen. Vi som eiere kan gi den overskudd og miljøtrening, slik at færrest mulig faktorer blir forstyrrende i jaktsituasjonen. Det er vår oppgave å legge til rette for at hunden takler utfordringer og lykkes, og det kan gjøres gjennom eksempelvis miljøtrening der en tar med hunden ut i skogen, og gir den mest mulig trening uten våpen. Husk at det å jogge kan gjøres hvor som helst, også i båndtvangperioden, så her er det bare å ta på joggeskoene, og legge ut på kondisjonstrening sammen med hunden.

Bjørn på fjellet med jakthund

Den ideelle situasjonen er at en topptrent jakthund jobber sammen med eieren sin under jakta.

— Prinsippet om kondisjon gjelder også fuglehunder. God kondisjon gir hunden mulighet til å være raskere inn i situasjoner. Om den er fysisk sliten, er den også sliten og svekket i hodet, og mindre på alerten. Det en ideelt sett ønsker seg, er situasjoner der topptrente hunder jobber seg mot målet sammen med eieren, istedenfor å støkke opp fugler. Et annet viktig poeng er at når hundens kropp er i god form, tåler den mer når det gjelder varme, kulde, underlag mv.

Kontaktbiten undervurderes

Om god kondisjon er det viktigste, seiler mentaltrening og dressur opp som en god nummer to av ting som bør være på plass før jakta starter, forteller Strandvik.

— Du må ha god kontakt med hunden din. Grunnleggende ting som innkalling må være på plass. Det hunden trenger er å bli sluppet løs, for hvis du som eier har kontroll da, åpner det seg en helt ny verden for hunden! Det å ha et tett samarbeid med hunden er essensielt, og samarbeidet handler kort og godt om at du har kontakt med hunden og forstår hvordan den tenker. Kontakten og samarbeidet må gå begge veier, for hunden skal ha tillit til deg som hundefører også. Den må vite at den får en klapp på skuldra når den gjør noe bra, og at den deretter får kjøre videre. Har du ikke det samarbeidet, tenker hunden at når du kaller den inn, så er dette starten på slutten på turen. Alle kan vel kjenne seg igjen i at de har stått klare med båndet når de roper på hunden sin og at den kommer inn med et slukøret blikk.

Og noe av det viktigste når man trener på kontakt er å variere hvor man trener, og gradvis øke forstyrrelser underveis.

— Fokus på kontaktbiten er viktig og ofte undervurdert. Det man vil, er å lære hunden å være observant på kommandoer. Altså en samarbeidsøvelse! En metode for å trene opp samarbeidet og tilliten, er å oppsøke forskjellige miljøer og trene samarbeid i skog. Tren på innkalling i alle slags situasjoner! En kan selvsagt også trene innkalling i hagen, men det er først nå gjerdene er borte at du ser konturene av hvor godt samarbeidet fungerer. Husk at hunder lærer i bilder. Derfor må eieren bruke mye tid på miljøer og legge inn forstyrrelser, som for eksempel andre dyr. Hunden skal forholde seg til deg og dine kommandoer – kun det.

Hunden funker som en toppidrettsutøver

For å samarbeide godt med hunden under jakta, må de dressurmessige tingene være på plass. Apport, stand og det at den setter seg når fugler flyr, er viktig når det gjelder fuglehunder. Bjørn Strandvik forklarer at det ikke fins fullt så mange dressurelementer for elghund eller drivende hunder. Til gjengjeld er det visse ting absolutt alle hundeeiere bør tenke på i forkant, slike ting som gjelder utstyr, mat og tilvenning.

  • Utstyr skal tilvennes og tilpasses hunden. Du kjøper ikke nye fjellsko til deg selv dagen før en topptur, og det samme prinsippet gjelder for hunden. Seler til snøkjøring må tiltrenes. Det er også smart å ha med seg potesokker, varmedekken og GPS som et sikkerhetstiltak. Ikke kjør hunden for hardt!
  • Det er veldig viktig at hunden får nok væske. En kjent huskeregel er at om hunden blir 2 % dehydrert, mister den 20 % yteevne. Noe av det viktigste du gjør underveis er å vanne hunden din, så sjekk på forhånd om det fins bekker i terrenget. Jakter du i et terreng uten vann, må du ha med vann til hunden i sekken. Det er praktisk å ha med vann på flaske, så lær hunden din å drikke av sprøytetut eller en annen metode på forhånd. Det viktigste er at hunden får i seg mest mulig vann på en effektiv måte.
  • Når man har lange jaktdager, trenger hunden påfyll av energi for å fungere optimalt. Jeg putter ofte frysetørket vom i en flaske og fyller den opp med vann fra bekken. Da er den bløt og god etter 30 minutter. Men på slutten av dagen er det smart å servere hunden noe ekstra godt, for da spiser den bedre. Det kan være vom, hermetikk eller pølser; hovedsaken er at det er godt på smak slik at det er enkelt å få i hunden energi. Den må være tilvent maten på forhånd; en god huskeregel er at færrest mulig faktorer skal være nye under jakta eller trening.
  • Under jakta feiltolker mange hunden, og tror den har diaré. Det har den som regel ikke, det er bare at hundens kropp jobber annerledes disse krevende dagene. Høy aktivitet kan ofte gi forbigående løs mage. Riktig ernæring er essensielt for å unngå problemer. For at hunden skal ha det bra må den bli tatt inn i varmen, få ro og slappe av, spise litt mat, og deretter få hvile slik at maten blir tatt opp i kroppen. Husk at hunden din kan sammenlignes med en toppidrettsutøver, og trenger den beste pleie og mye hvile for å yte sitt beste.

Ser frem til valpeshow på Camp Villmark

Camp Villmark arrangeres på Nova Spektrum på Lillestrøm 24.-26. mars. En av årets nyheter er valpeshowet, hvor besøkende får se alle slags jaktraser. Bjørn Strandvik sier:

— Hvis du går med tanker om å kjøpe jakthund, er det smart å gå på valpeshow. Der kan du iaktta de ulike rasene, hilse på oppdrettere og få kunnskap om hunder, raser og linjer som kan være interessante. Hvem vet – kanskje du stifter nye bekjentskaper og «klikker» med en oppdretter. Om vi tenker eksteriør, altså utseende, er det viktig å vise frem valpen sin dersom en har ambisjoner om å stille den ut senere.

Bjørn gleder seg til å møte alle som brenner for hund, og som vil komme å høre på foredraget hans.

— For meg som skal holde foredrag om jakthunder fredag den 24. mars, blir det moro å møte valpeeiere som lyser av håp om å lykkes med hunden sin. Fordelen med Camp Villmark, er å ha alt samlet på ett sted. Det er tillatt med hunder inne i hallene, så du kan se og prøve produkter og utstyr for å finne ut hva som passer deg og hunden best. På messen møter en alle slags spennende utstillere, og får vite mye om mangt på kort tid! Det er veldig mange dedikerte som gjerne vil hjelpe deg, og som har spisskompetanse innen ulike fagområder knyttet til jakthund. Det er noe av det jeg selv ser mest frem til på Camp Villmark – å kose meg, titte rundt og stifte nye bekjentskap med folk som er like hundeinteresserte som meg!

Skrevet av: Ann-Sophie Stene

Vi bruker cookies!

Vi bruker cookies, også kalt informasjonskapsler, som hjelper oss med å gi deg en god opplevelse når du er på vårt nettsted. Dette gir oss statistikk om bruken av nettstedet og kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du godkjenner bruken av cookies ved videre bruk av vårt nettsted.