For å bli Årets Villmarking må du gjennom en lang prosess som starter på høsten, året før vinneren kunngjøres. Da møtes juryen for å diskutere hvilke personer som fortjener å bli nominert til årets pris. Her kan både publikum og hvert enkelt jurymedlem melde inn sine kandidater.
Etter en innledende runde hvor en lang rekke personer blir vurdert og diskutert, enes juryen om mellom fem og ti kandidater som alle mottar den offisielle nominasjonen.
Neste fase i kåringen er publikumsavstemmingen. Her kan alle som vil, stemme på sin kandidat blant de personene som juryen har plukket ut.
Hvilke kriterier vurderer vi?
- Inspirasjon/læring
- Kandidaten skal gjennom egen aktivitet inspirere eller opplyst andre. NB! Antall følgene i SoMe skal ikke vektlegges her
- Aktualitet
- Har kandidaten gjennomført eller gjort noe spesielt det siste året?
- Bærekraft
- Ingen kan redde miljøet alene, men alle kan bidra litt. Gjør kandidaten noe spesielt i forhold til et bærekraftig friluftsliv, sporløs ferdsel mm.
- Engasjement
- Har kandidaten en spesiell sak han/hun brenner for som er til nytte og glede for andre?
- X-faktor
- Har kandidaten en egenskap som ikke passer i passer inn i kriteriene over, men som allikevel bør tas med i vurderingen?
Publikumsavstemmingen er vanligvis åpen en uke, og kandidaten med flest publikumsstemmer tar med seg flest stemmer inn i den avgjørende runden.
I den endelige fasen av kåringen samles juryen for siste gang. Da blir de finalistene diskutert og vurdert nok en gang, og hvert enkelt jurymedlem avgir sine stemmer basert på de kriteriene som ligger til grunn for kåringen.
Dette er juryen som kårer Årets Villmarking
Juryen består av totalt 8 personer med bakgrunn fra jakt, fiske og friluftsliv. Her er de:
- Hanan Abdelrahman
- Sigrid Rohde
- Stine Hagtvedt
- Hilde Solheim
- Randulf Valle
- Daniel Alexander Holm
- Per Anders Iversen
- Are Lerstein